Svenska Kakelugnar

Svenska Kakelugnar

En levande svensk tradition

Redan under medeltiden fanns det en enklare typ av kakelugn som kommit till våra breddgrader från kontinenten. Men det var först under mitten av 1700-talet den svenska, traditionella kakelugnen tog form. Då insåg man att skogarna hotades av skövling och att de öppna eldstäderna slukade onödigt mycket ved. Därför lanserades 1767 ett system för ”Inrättningar af Kakelugnar Till Weds Besparing”, av arkitekt Carl Johan Cronstedt och general Fabian Wrede. Deras konstruktion av den svenska kakelugnen, var en betydlig effektivare eldstad än vad världen tidigare skådat. Det nydanande var att flertalet vertikala rökgaskanaler byggdes in i själva ugnen. Därigenom erhölls en mer fullständig förbränning
och rökgasernas värmeenergi togs väl tillvara genom att den magasinerades i en tung tegelmassa. Det krävdes endast några få brasor per dygn för att bibehålla en jämn och behaglig temperatur.
Kakelugnen har sedan dess varit en kär eldstad i svenska hem, men fick stå tillbaka lite från mitten av 1900-talet då uppvärmning med el eller olja blev vanligt. De senaste åren har den fått en renässans och allt fler upptäcker den stora charmen och nyttan med att elda i kakelugn. Miljövänlig och ekonomisk värme är idag mer aktuellt än någonsin.
En vacker kakelugn från Svenska Kakelugnar kan tillföra Ditt hem mycket mer än kanske någon annan möbel eller inredningsdetalj. Den är ett ståtligt blickfång och ger en varm och trygg atmosfär. Vid formgivningen har vi inspirerats av de mest populära modellerna av klassiska kakelugnar, s.k. rörspisar från olika tidsepoker. Den ursprungliga känslan är bevarad i det vackra, handgjorda kaklet och de små detaljerna. Du kan välja att få de kakelklädda raka ugnarna med traditionsenlig liten lucka eller med
modern panoramalucka, som ger en generösare upplevelse av den levande elden. Våra kakelugnar tillverkas efter Cronstedts och Wredes klassiska principer, men vi har anpassat konstruktionen till dagens boendemiljöer, vidareutvecklat förbränningstekniken och förbättrat hållfastheten. För att få ner totalkostnaden för konsumenten har vi också effektiviserat  tillverkningen och förenklat monteringen på plats. Men vi har inte i något avseende kompromissat med kvalitetsnivån.
Gedigna materialval och välbeprövade lösningar borgar för trygg eldning i många decennier framöver.
Vill Du veta mer om våra kakelugnar, kontakta Din lokala återförsäljare.